четвъртък, 9 юни 2011 г.

КАРАБОАЗКАТА ДИГА


Големите Карабоазки блата-Видра,Десна и Крайще,които са били унищожени с построяването на Дигата.Там е гъмжало от пъстър птичи свят,какъвто сега можем да видим само в резервата "Сребърна".



Дигата при с.Загражден по време на големите пролетни разливи на р.Дунав.






Карабоазката дига е дълга 38 км и 600 м.Тя започва от с.Искър/предишно Гигенска махала/ при р.Искър и завършва до гр.Гулянци при р.Вит.С построяването й са пресушени три големи блата-Десна,Видра и Крайще и са отводнени 173 500 декара работна земя.Днес само в блатото Видра е останала малко вода.Дигата пресича всички "гърла"-каналите,
свързвали блатата с р.Дунав.Оставено е за оттичане само Карабоазкото гърло,което дава името на низината и дигата/от тур.Кара боаз-'черен проход'/.По дигата са били построени няколко кантона,обикновено през 6 км.,за пазачите й.Строежът на тази дига е започнат 1929 г. и е завършен през 1931 г.В изграждането й участват около 10 хил. срочно служещи от строителните войски т.н. "трудоваци".



"200 000 лв. от Стабилизационния заем се проектира да бъдат употребени за отводняване на дунавския бряг в окръга.Земите ще бъдат раздадени на бежанците."

З.Ганов "Плевенски окръжен вестник",бр.12 от 30.09.1927 г.



След Междусъюзническата война/1913 г./ и Първата световна война/1914-18 г./ от Македония,Беломорска Тракия,Добруджа и Западните покрайнини в Царството прииждат много безимотни емигранти с български произход.За да бъдат оземлени правителството на А.Ляпчев/1926-1931 г./ изтегля от английски,американски и френски банки парични средства-т.н. "Бежански заем"/1926 г./ и "Стабилизационен заем"/1928 г./.С част от тези финанси започва строителството на Карабоазката дига.След отводняването,в новосъздадените земи са построени квартали с еднотипни къщи т.н."шаронки"/по името на Рене Шарон-комисар на "Обществото на народите" за България/.На бежанците са раздадени по 51 декара земя,10 декара гора и чифт волове на семейство.В Загражден,Дъбован и др. села
от низината Карабоаз и в наши дни все още съществуват тези "бежански квартали".
Конкретно в с.Загражден са заселени 30 семейства от Западните покрайнини и по 2-3 семейства от Македония и Добруджа.
Целта на правителството на Ляпчев е била двояка-от една страна да бъдат оземлени емигрантите и от друга-да бъде дезинтегрирано и претопено румънското население в Подунавието.Сега това е напълно постигнато.Младите хора,произхождащи от този край, нямат вече румънско самосъзнание.И като метафора Карабоазката дига се превръща в една своеобразна "Берлинска стена",разделяща на две части потомците на един и същ народ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар