четвъртък, 30 юни 2011 г.

ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

Този "барелеф" все още може да се види в старата къща на рода Шонови/дале Шоанъ/.Намира се над входната врата на стопанската постройка.Изобразява цвете с три листа в саксия.Под него може да се прочете Н.Р.Ш. 1938 г.
"Н.Р.Ш." е абревиатура от Никола Радоев Шонов/1903-1979 г./.Това е моят прадядо по бащина линия.Винаги съм се чудил какво го е накало да постави това цвете,след като е построил тази къща.Години по-късно,при едно от посещенията ми в Букурещ,научих.
В една антикварна книжарница,в румънската столица,открих този проспект-диплянка за немски туристи,издаден през 1936 г.

Когато го разгърнах попаднах на това:
Подобно цвете в саксия!!!Под изображението се чете "Килим(Олтения)".Олтения е областта в Румъния,разположена срещу с.Загражден.Прочута е с тъкачеството на красиви,изпъстрени с много багри килими.Олтенският килим е известен още през 18 в. и има статут,равен на чипровския килим в България.
Опитах се да си обясня присъствието на този,един и същ,художествен мотив при румънците от двата бряга на Дунава.Изводът поне за мен е един-през първата половина на 20 в. тези деца на един и същ народ все още не са били изгубили връзката помежду си!Въпреки двете войни между народите на Балканите,въпреки Първата световна война,въпреки терора над влашкото население в Подунавието,румънците от десния бряг на Дунав са продължили да комуникират със своите братя насевер.
А в наши дни подобни килими продължават да се тъкат в Олтения.Този е от Бекет,срещу Оряхово в Румъния.Нарича се "Дървото на живота"/на рум." Arborele veţii"/.Ако имате път натам може да си го купите.Мотивът е същият-саксията и цветето в нея:


"...и от двете страни на реката стои Дървото на живота..."

Откровение на Йоан 22:2