неделя, 2 октомври 2011 г.

1832 г.-ДОКУМЕНТ ОТ РОМАНАЦ (ВЛАХИЯ)

Карта на Княжество Влахия и окръг Романац в ОлтенияПо време на Руско-турската война 1828-29 г. голяма част от населението на селата в Никополско бяга през Дунава и намира убежище в окръг Романац,Влахия.
На 17 февруари 1831 г. Високата порта изпраща във Влахия своя емисар Халил бей с искане към Врончията на вътрешните работи бежанците да бъдат върнати отново в Османската империя.
На 26 май 1832 г. изпратеният в Каракал(окръг Романац),от никополския паша,турски представител Ибрахим ага се среща с главите на 411-те семейства бежанци и ги уговаря да се завърнат отвъд Дунава.Много от желаещите да преминат реката обаче били румънци и се пита дали могат да се върнат на юг от Дунава.

Този документ е публикуван в студията на К.Велики и В.Трайков "Българската емиграция във Влахия след Руско-турската война 1828-1829 г.", изд. на БАН 1980 г.,под номер 189,стр.339.
Ето няколко интересни момента от него:


"Управлението обаче,като направи разследване върху искането на тези семейства,разбира,че най-много от тези,които искат и избраха да вървят отвъд Дунава не са българи,както гласи заповедта на Вистиерията,а са румънци от тези,които живеят тук в страната(Влахия-бел.моя)по граничните села,близо до Дунава,които по-рано,преди време,минали отвъд Дунава от естествен навик и се заселили там(България-бел.моя),докато по-късно заедно с българите преминали тук в страната,на която по-рано са били жители(Влахия-бел.моя)."ЗА ИМЕТО НА ЗАГРАЖДЕН

Факсимиле от "Държавен вестник",бр.204,от 7.12.1934 г.,стр.2947
Със Заповед-3774 на Министерството на вътрешните работи и здравеопазването,обнародвана в "Държавен вестник"-1934 г. село Мъгура е преименувано на село Загражден.Защо е станало това?
Може би следващият ред в заповедта е показателен-село "Турски-Извор" куриозно е прекръстено на село "Български-Извор".Както се казва-"Времената са били такива!".През тази година(1934) в страната много небългарски имена са заменени с български.Обаче "кръсникът",министър П.Мидилев,пропуска пещерата Магура и тя запазва до днес своето име.Защо ли?
Едно обяснение може да се намери в този абзац:
"Пещерата Магура е образувана в усамотен хълм...Този уединен хълм е известен със славянското име Магура."-Вл.Попов,"Пътешествие под земята",1982 г.,стр.91
Друго по-прозаично обяснение е,че в пещерата Магура никога не са живяли румънци,ами само пещерни хора от неолита и халколита!
В интерес на истината "Мъгура","Магура" или "Мъгуръ" произлизат от румънската дума MĂGURĂ[мъгуръ] със значение 'могила'.
Всъщност думата [мъгуръ] в румънския е останала още от дако-тракийския субстрат на този романски език.