четвъртък, 13 октомври 2011 г.

1939-та "I ROMENI IN BULGARIA"Тази книга-"Румънците в България" е издадена от д-р Марин Попеску -Спинени и Константино Ное през 1939 г. на италиански и френски език,а през 1940 г. и на английски език.Ползвал съм копия от италианската версия "I ROMENI IN BULGARIA":

Книгата няма толкова научна,колкото пропагандна/просветителска цел.През тази година 1939-та Румъния сключва десетгодишен икономически договор с хитлеристка Германия и поставя икономиката си в услуга на Третия райх.Румънското провителство се надява,че след като оста Рим-Берлин-Токио е вече факт (1939 г.) ще има ново териториално преразпределение на Балкано-Карпатския басейн.Румъния иска да покаже,че в България има румънско малцинство и за в бъдеще ще има претенции за него.


Конкретно за Загражден пише:

"Мъгура,румънско село,с 952 жители."

Информацията не е актуална за момента.Просто само се цитира публикуваното от проф.Густав Вайганд през 1907 г.:


Местоположението на Загражден/Мъгура е означено с червено на картата:


1 коментар:

  1. Както обикновено, лошата пропаганда се проваля поради изхвърляне. Но все пак трябва да се отбележи, че дори тази пропаганда е изградена върху зрънце истина. Например според преброяването от 1881 в Годеч има 10 говорещи румънски (и около 2200 български) и ето ти румънско село!

    ОтговорИзтриване