понеделник, 17 октомври 2011 г.

1832 г. - АВСТРИЙСКИ ПЪТЕПИС



Документът е открит в архивите от д-р Алекса Ивич,професор в Суботица, и публикуван през 1937 г. в "Сборник на БАН",кн.31,благодарение на проф.В.Златарски.
Това е пътепис на барон Александър Йович,включващ пътуването му по Дунав от Видин до Свищов през 1832 г.Барон Йович е бил военен,на служба в граничната армия на Хабсбургската империя.
Село "Тепек" е всъщност Тепекьой/Мъгура,дн.Загражден/.Ето и преводът от немски:

"Тепек,3 часа път от Бешлик/дн.Байкал-бел.моя/.Село с 28 землянки* и 110 жители българи** православни християни.Упражняват земеделие и имат малко добитък."

* Факт е,че през 1828/29 г. в село Мъгуръ е имало 10 семейства-6 влашки,4 български и около 50 души.През 1832 г. населението е вече 28 къщи/семейства/ и 110 души.Показателно е,че броят на хората се е увеличил двойно.Това най-вероятно е станало вследствие на миграция от север/Олтения,т.е. Малка Влахия/.

** "българи"-Барон Йович като военен не е бил особено прецизен в описанието на етническия състав на местата ,откъдето е преминал.За него е имало само две групи население-доминиращ народ/турци/ и рая/под общото име "българи"/.Мисията му по долното течение на Дунав не е била етнографска,а военна!


Няма коментари:

Публикуване на коментар